پیش گیری از اعتیاد به مواد مخدر
منظور از پیش گیری در ارتباط با مصرف مواد مخدر عبارت است از:
۱) پیش گیری از آشنایی فرد آسیب پذیر با مواد مخدر و استعمال آن
۲) پیش گیری از استعمال مجدد آن درمورد فردی که با ماده مخدر آشنا شده و مصرف کرده ولی هنوز اعتیاد پیدا نکرده است.
۳) پیش گیری از ازدیاد مقدار مصرف و معالجه معتاد و جلوگیری از تسری اعتیاد معتاد به افراد دیگر.
لذا پیش گیری شامل سه مرحله اساسی می باشد.
▪ مرحله اول
مهم ترین مرحله و هدف، آن است که نفی از مواد مخدر و زیان آن با فرهنگ اصیل ما آن چنان آمیخته شود که جامعه آزمودن آن را آزمودن نیش عقرب بداند، اقدامات و آموزش های اقشارآسیب پذیر به نحوی صورت گیرد که افراد هرگز رغبتی به استعمال مواد مخدر از خود نشان ندهند، همان طوری که رغبتی به خوردن مردار ندارند.
▪ مرحله دوم
جلوگیری از معتاد شدن است و باید با پی بردن به نخستین بار مصرف مواد مخدر بلافاصله اقدامات لازم را (با توجه به ویژگی های مصرف کننده و شناخت عوامل رو آوری او به مصرف مواد مخدر) انجام داد تا از تکرار مصرف جلوگیری و از سقوط او به دام اعتیاد جلوگیری شود.
▪ مرحله سوم
این مرحله، در حقیقت بازپروری معتاد است که بتواند به زندگی عادی قبل از اعتیاد برگردد و بازتوانی تحقق یابد، این پیش گیری یا بازپروری موجب می شود که آثار و علایم به تدریج کم شود مثلا از زیاده طلبی جلوگیری می کند، از بروز آثار محرومیت به تدریج کاسته می شود و وابستگی جسمانی معتاد در وهله اول و سپس وابستگی روانی او با به کارگیری شیوه های ویژه از بین می رود، ولی باید دانست در این مرحله که در واقع معالجه بعدی اعتیاد باید نامید چه بسا لازم می شود از جایگزین استفاده شود و پس از انقطاع وابستگی جسمانی ضرورت دارد ترک اعتیاد داده شده، مدت ها تحت نظارت مراکز خاصی قرار گیردو مراقبت های ویژه به عمل آید تا بر اثر عدم انقطاع، قطع وابستگی روانی فرد مجددا به مصرف مواد مخدر روی نیاورد و از عود جلوگیری شود.
یکی از ویژگی های فردی، که انسان ها را به دام اعتیاد می کشاند این است که تمام کسانی که به طرف مصرف مواد مخدر می روند یک، دو یا چند بار آن را مصرف می کنند، تصورشان این است که هر وقت بخواهند می توانند مصرف مواد را کنار بگذارند و فکر می کنند، آن که معتاد می شود دیگری است نه او، و این بزرگ ترین اشتباه است، زیرا ماده ای که اعتیاد آور است، خاصیتش معتاد کردن فردی است که آن را مصرف می کند افراد بدون آن که بخواهند متوجه شوند به دام اعتیاد اسیر می شوند، خاصیت عقرب، نیش زدن است و اگر کسی با آن تماس پیدا کند مسلما باید عواقب سوء و حتی کشنده بودن زهر عقرب را پذیرا شود، این باور باید جزو فرهنگ جامعه تلقی شود که هر کس مواد مخدر مصرف کند در سراشیبی سقوط به دام اعتیاد قرار گرفته و تنها راه جلوگیری ازسقوط، دوری از مصرف مواد مخدر است.
از جمله مضرات و زیان های فیزیکی مواد مخدر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱) زیان های جسمی روانی تریاک و مشتقات آن: مغز انسان که مرکز پیچیده ترین واکنش هاست به طور تدریجی آکنده از تجربیاتی می شود که وی را قادر به زیستن می کند، ورود مرفین یا هروئین کار دستگاه اعصاب را در سطوح گوناگون تغییر می دهد و درصورتی که این تغییر تداوم یابد آن دستگاه را به بدکاری مزمن و دایمی سوق خواهد داد که نتیجه آن در زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی شخص منعکس خواهد شد.
مرفین، اثرات تحریکی چون تهوع، استفراغ، تنگ شدن مردمک چشم و انقباض عضلات روده بر دستگاه اعصاب مرکزی دارد.
مرفین و تشابهاتش سبب اختلال در هضم، جذب و یبوست شدید می شوند و گاهی هم ممکن است دردهای شکمی را در پی داشته باشد.
نشانه های محرومیت و یا نرسیدن تریاک در معتاد، علاوه بر بی تفاوتی جسمی، اضطراب شدید، بی خوابی، اسپاسم های عضلانی، تعرق، احساس سرما، لرزش ناشی از سرما، آبریزش چشم و بینی و بسیاری از بیماری های جسمی و روانی دیگر به همراه دارد.
یکی از عوامل عمده در روی آوردن به مصرف مواد مخدر خصوصیات و ویژگی های فردی است که منشاء آن ضعف نفس، بی ایمانی به خدا و خودناباوری است. انسان امروز باید به قدری خود را باور کند و اعتماد به نفس و اعتقاد و ایمانی قوی داشته باشد که تحت تاثیر فرهنگ های مبتذل و مخرب قرار نگیرد و ناهنجاری های اجتماعی نتواند او را وادارد کند برای گریز از ناهنجاری های اجتماعی که به او تحمیل می شود به مواد مخدر پناه ببرد.
ما باید آموزش را در حدی موثر و قوی انجام دهیم که افراد ضعیف النفس خود را باور کنند و معتقد شوند که مواد مخدر هیچ مشکلی را حل نمی کند، جز این که بر آن می افزاید و برای حل مشکلات باید به دنبال راه چاره عاقلانه بروند نه آن که خود را زبون و خوار، به اسارت مواد مخدر بدهند.
تربیت فرزندان متکی به نفس که خود را باور کرده باشند از راه های پیش گیری از اعتیاد به مواد مخدر است.
تریاک از جمله داروهای گیاهی است که به صورت گیاه کامل در طبیعت وجود دارد و بسیاری از ترکیبات آن را به خوبی می شناسیم
شربت تریاک یا تریاک ، بهترین گزینه دارویی برای درمان انواع اعتیاد .
آن گونه که تاریخ طب و داروسازی حکایت می کند ، از زمانی که بشر با مسئله بیماری و استفاده از دارو برای مقابله و یا درمان بیماری ها آشنا شد تا سال ۱۸۵۱ میلادی تمامی داروها طبیعی بوده و بشر بدون تغییر در ساختار آن ها از این داروها که در طبیعت در دسترس او بوده استفاده می کرده است . در سال ۱۸۵۱ اولین فراورده و داروی سنتتیک یا شیمیایی به دست انسان ساخته شد و آن فراورده ، اوره نام داشت . به بیان دیگر تمامی داروهای شیمیایی و سنتتیک که امروزه در دسترس بشر قرار دارد حاصل یک و نیم قرن گذشته می باشد .
در ابتدا تصور می شد انسان به کشف و موفقیت بزرگی دست یافته و دیگر نگرانی چندانی برای مقابله و درمان بیماری ها نخواهد داشت زیرا به راحتی می توانست انواع داروها را بدون محدودیت تولید کند اما با گذشت سه چهار دهه از ورود داروهای شیمیایی به عرصه طب و طبابت ، عوارض زیان بار مصرف داروهای شیمیایی چهره خود را آشکار کرد . عوارض و زیان های مصرف داروهای شیمیایی تا جایی پیش رفت که دیگر واژه عارضه و زیان ، بیان کاملی از حالات ایجاد شده در اثر مصرف داروهای شیمیایی نبود و واژه فاجعه نیز در بیان این نتایج به کار گرفته شد . تالیدومی فاجعه ای بود که بوسیله داروهای شیمیایی به وجود آمد و حاصل آن ۲۵ هزار کودک ناقص الخلقه بود که هنوز هم در صورت زنده بودن آن ها ، کارخانه های سازنده داروهای مسبب به آن ها غرامت می پردازند .
دانش فارماکولوژیک و داروشناسی معتقد است هیچ داروی شیمیایی وجود ندارد که بدون عارضه و زیان باشد . داروهای شیمیایی اثرات مفید بسیاری نیز دارند و خدمات زیادی به بشریت ارائه داده اند اما دانش داروسازی به دنبال راه هایی است که بتواند به داروهایی دست یابد که حداقل عوارض را داشته باشند . در همین راستا در حال حاضر استفاده از داروهای گیاهی و طبیعی به جای داروهای شیمیایی موضوعی است که اهمیت به سزایی یافته زیرا تجربه ثابت کرده است که داروهای گیاهی هرگز عوارض و زیان های داروهای شیمیایی را ندارند .
این که چرا داروهای گیاهی عوارض خطرناک داروهای شیمیایی را ندارند ، موضوعی است که تا حد امکان به آن اشاره می کنیم .
اصولاً ، داروی گیاهی به دارویی گفته می شود که کل گیاه به صورت کامل مورد استفاده قرار گیرد . داروها و گیاهانی که ما آْن ها را تحت عنوان دارو و یا داروی گیاهی می شناسیم دارای ترکیبات بیشماری هستند . این ترکیبات در کنار یکدیگر وضعیت بسیار متعادلی را به وجود می آورند که در این وضعیت و تعادل حساس هیچ یک از ترکیبات دارای عوارض و زیان نخواهد بود زیرا خواص یکدیگر را تعدیل می کنند و بعضی از ترکیبات دقیقاً وظیفه خنثی کردن عوارض دیگر ترکیبات را دارند . زمانی که ما کل گیاه را به صورت کامل مورد استفاده قرار می دهیم ، دارای هیچ گونه عارضه ای نخواهد بود و یا این که حداقل عوارض را خواهد داشت ضمن این که اثر بخشی دارویی خود را نیز خواهد داشت .
به عنوان مثال چای ماده ای است که طبق آخرین تحقیقات انجام شده دارای ۱۳۰۰ نوع ترکیب و ماده مختلف می باشد و تا سال ۲۰۰۲ حدود ۵۱ اثر دارویی آن شناخته شده است . میلیون ها انسان در طول روز بارها و بارها چای می نوشند بدون این که عارضه منفی به جای بگذارد زیرا ترکیبات چای همه درکنار هم مصرف می شوند . حال اگر با استفاده از علم سنتز و تکنولوژی داروسازی ، ترکیبات چای را از یگدیگر جدا کنیم و جداگانه مورد استفاده قرار دهیم ، قطعاً دارای عوارض خطر ناک خواهند بود زیرا در به کار گیری ترکیبات به صورت جداگانه حالت تعادل اولیه که ناشی از در کنار هم قرار گرفتن ترکیبات مختلف و تعدیل خواص و عوارض آن ها می باشد ، دیگر وجود ندارد .
دانش داروسازی به این نکته مهم پی برده است و بر همین اساس امروزه یکی از مهم ترین تبلیغات شرکت های داروسازی دنیا طبیعی بودن محصولات آن هاست و مصرف کنندگان دارو نیز به این مهم توجه دارند به گونه ای که در کشور آلمان که بزرگترین تولید کننده داروهای شیمیایی دنیاست ، ۷۰% درصد داروهایی که در این کشور مصرف می شود گیاهی است و یا در کشور ژاپن بیش از ۵۰% درصد داروهای مصرفی گیاهی می باشد و به طور کل در دنیا حدود ۴۰% درصد داروهایی که مورد استفاده قرار می گیرد گیاهی است و ۶۰% درصد شیمیایی در حالی مصرف داروهای گیاهی روز به روز افزایش می یابد .
دانشمندان معتقدند تمامی داروهای درمان کننده اساسی که بشر در اختیار دارد گیاهی هستند نه شیمیایی . به عنوان مثال داروهایی که به عنوان داروی ضد سرطان و یا درمان کننده قطعی بسیاری از بیماری ها مورد استفده قرار می گیرند فقط و فقط گیاهی هستند . به گفته بعضی از متخصصین برای درمان کامل سرطان اساساً داروی شیمیایی وجود ندارد و تنها داروی درمان کننده کامل سرطان دارویی است به نام تاگزوتر که کاملاً گیاهی است .
آتروپین نیز که یکی از داروهای اساسی مورد استفاده در پزشکی امروز می باشد ، دارویی است کاملاً گیاهی .
جالب است بدانید پس از گذشت ۷۰ سال از علم و دانش ساخت داروهای ضد درد ، تا کنون هیچ دارویی نتوانسته است با تریاک و ترکیبات آن رقابت کند.
دیدگاه کنگره ۶۰
تریاک از جمله داروهای گیاهی است که به صورت گیاه کامل در طبیعت وجود دارد و بسیاری از ترکیبات آن را به خوبی می شناسیم مانند مورفین ، کدئین ، نارسئین ، نارکوتین ، پاپاورین و غیره که تاکنون بشر از شناخت کامل این ترکیبات و خواص دارویی آن ها عاجز بوده است . تمامی این ترکیبات در دانش داروسازی جایگاه بسیار مهمی دارند و داروهای بیشماری که بسیار حیاتی نیز هستند از تریاک ساخته می شوند .
سوء مصرف و یا استفاده بی حد و حصر و نا به جا از تریاک ، دارای عارضه ای می باشد به نام اعتیاد که همه با آن آشنا هستیم اما این را هم بدانیم که بعد از جدا کردن ترکیبات تریاک و استفاده جدا گانه از آن ها عوارض بسیار خطرناک مصرف بی رویه آن ها آشکار شد و اعتیاد های جدیدی پا به عرصه وجود گذاشت که به مراتب خطرناکتر و مخرب تر از اعتیاد به تریاک می باشند . مواد مخدر ویرانگر و خطرناک عمدتاً موادی هستند که از ترکیبات جدا شده تریاک ساخته شده اند در حالی که اعتیاد به خود تریاک هرگز چنان تخریب هایی به جای نمی گذارد .
در اواخر قرن نوزدهم دانشمندان آلمانی با استفاده از مورفین که یکی از ترکیبات تریاک است و ترکیب آن با انیدرید استیک برای درمان اعتیاد به تریاک ، دارویی را ساختند که هرویین یا استیل مورفین نامیده شد و نه تنها کمکی به درمان اعتیاد به تریاک نکرد بلکه فاجعه ای را رغم زد که هیچ گاه بشریت آن را از یاد نخواهد برد.
از آن زمان تا کنون داروهای بیشماری برای درمان اعتیاد به مواد مخدر پا به عرصه وجود گذاشته است که هرکدام از آن ها برای جبران و پوشش زیان ها و تخریب داروهای قبلی ساخت بشر برای درمان اعتیاد ، ساخته شدند اما هرکدام عوارض و فجایع جدیدی را به وجود آورد .
متادون یکی دیگر از فراورده هایی شیمیایی است که برای درمان اعتیاد ساخته شد اما خود اعتیادی را به وجود آورد که عملاً دانش بشری هیچ راهی برای خروج از اعتیاد به متادون پیدا نکرده است . طیق آخرین تحقیقات انجام شده در یکی از کالج های لندن بیشترین آمار خود کشی در بین مصرف کنندگان مواد مخدر متعلق به مصرف کنندگان متادون است . مصرف کنندگان متادون دچار چنان افسردگی می شوند که چهره آن ها بیشتر شبیه چهره انسان های مرده است تا انسان های زنده . آیا دارویی که خود چنین اعتیادی دارد می تواند داروی نجات بخش مصرف کنندگان مواد مخدر باشد ؟
در گستره وسیع دنیایی که در آن زندگی می کنیم ، علم و دانش فارما کولوژیک ، داروهای شیمیایی رنگارنگ با تبلیغات آنچنانی و ساخته شده در پیشرفته ترین آزمایشگاه ها و صنایع داروسازی دنیا ، تا کنون هیچ دارویی برای درمان قطعی اعتیاد بدون ایجاد اعتیاد جدید ، ساخته نشده است . هر داروی جدیدی که برای درمان اعتیاد معرفی می شود خود اعتیاد جدیدی را به وجود می آورد و معلوم نیست که این تراژدی غم انگیز تا کجا ادامه خواهد داشت . مگر این که بشر متوجه موضوعی که در ابتدا به آن اشاره کردیم بشود و آن چیزی نیست جز استفاده از گیاه کامل تریاک برای درمان انواع اعتیاد به مواد مخدر . گیاه کامل تریاک دارای خواص شگفت انگیزی است که ناشی از در کنار هم قرار گرفتن ترکیبات مختلف آن می باشد که در کنار یکدیگر معجون شگفت انگیز ، متعادل و قدرتمندی را در درمان اعتیاد به انواع مواد مخدر به وجود آورده است که بشر نظیر آن را تاکنون ندیده و نخواهد دید. ترکیبات ضد درد ، آرامبخش ، خواب آور و در عین حال ضد افسرگی و نشاط آور تریاک تعادلی است که برای درک و پی بردن به اثرات قدرتمند درمانی آن به سال ها کاوش و تحقیق نیازمند است . این درحالی است که هیچ کدام از داروهایی که تاکنون از ترکیبات تریاک به صورت جداگانه ساخته شده اند هرگز چنین اثر بخشی را نداشته اند . ما در کنگره ۶۰ پس از ۱۰ سال تحقیق و کاوش که سر آغاز آن با حرکت مهندس حسین دژاکام در درمان اعتیاد خود با استفاده از روش درمان تدریجی یا کاهش پله ای مصرف در پله های ۲۱ روزه و در مدت ۱۱ ماه با استفاده از تریاک به عنوان دارو شکل گرفت ، با علم ، تجربه ، تفکر و مشاهدات عینی و نتایج مسلم و قطعی که صدها و هزاران نمونه حی و حاضر که در حد حرف و سخن نیست بلکه قابل ارائه و مشاهده برای طالبان علم و حقیقت می باشد دریافتیم که تریاک بهترین ، کاملترین ، سالم ترین ، کم عارضه ترین و با راندمان ترین داروی درمان اعتیاد در تمام دنیا برای تمام اعتیاد ها از هر نوع و با هر نوع ماده مخدر می باشد. قدرت شگفت انگیز تریاک نه تنها برای درمان اعتیاد به خود تریاک و هرویین ، بلکه برای درمان اعتیاد به قرص و داروهای شیمیایی ، کرک و شیشه حیرت انگیز است و بسیار خوشحالیم که مسئولین و متولیان امر درمان اعتیاد در کشور ما با درک عمیق و آگاهانه از صورت مسئله اعتیاد در حرکتی پیشگامانه و کاملاً علمی ، و بسیار جلوتر از محققان و دانشمندان دنیا پی به اهمیت دارویی تریاک برده و استفاده از شربت تریاک که فرآورده گیاه کامل تریاک می باشد و بهترین گزینه دارویی برای درمان اعتیاد به انواع مواد مخدر از جمله کرک و شیشه می باشد را در دستور کار سیستم درمانی کشور قرار داده اند .
نویسنده :
مسافر علی خدامی دیده بان تحقیقات کنگره ۶۰
رفرنس :
۱- دکتر محمد حسین صالحی دانشیار دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران ( مصاحبه رادیویی با رادیو گفتگو).
۲- مقالات و دیدگاه های کنگره ۶۰
http://www.congress60.org/
سایت فرزند کعبه
نظرات شما عزیزان: